ispa logo

Spor Kaynaklı Problemler ve Tedavi Uygulamaları KİNEZYOLOJİ

Kinezyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik yardımıyla fonksiyonel insan hareketlerini inceleyen bilim dalıdır, kısaca hareket bilimidir.

Kinezyoloji, önce normal insan yapısını ve hareketlerini mekanik kanunları çerçevesinde inceledikten sonra patolojik durumlar ile karşılaştırmasını yaparak, kas iskelet sistemini ilgilendiren bozukluklarda; **minimal enerji sarfı ile maksimal performansı amaçlayan bir bilim dalıdır.

Kinezyolojik bantlama tekniği (The Kinesio Taping technique) ve Kinezyolojik bant (Kinesio Tex tape) 1973 yılında Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirilmiştir. Metodun ortaya çıkış felsefesi standart bant ve teyp uygulamaları gibi eklem hareketlerini sınırlamaksızın insan derisinin yapısal özellikleri ve esnekliğine benzer bir bantlama yönteminde daha başarılı sonuçlar alınabileceğidir.

Kinezyo Bant "Ağrı Bandı" uygulama alanlarından bazıları şunlardır;

  • Yumuşak doku ağrıları ve Miyofasyal ağrı sendromu
  • Bölgesel kas spazmları ve kas iskelet sisteminde yumuşak doku travmaları
  • Spor yaralanmaları, eklem burkulma ve zorlanmaları
  • Bazı ortopedik cerrahi girişimler sonrası (artroplasti, bağ tamirleri vs.)
  • Tendinit, bursit (tenisçi dirseği, golfçu dirseği vs.)
  • Plantar fasiit, epin kalkanei
  • Fiziksel aktive ve sportif faaliyet öncesi koruyucu amaçla kas ve eklem çevresi dokularına destek vermek amaçlı

Kinosiotape yani bantlama tedavisinde bantlar yapıştırıldıktan sonra uygulanan bölgede 24 saat boyunca 3 ila 7 gün arasında kalır. Bant uygulamasının nedenine gör ve hastanın iyileşme süreci de dikkate alınarak tekrarlayan seans uygulamaları yapılabilir.

Kinosiotape bantlama tedavisinin kas fonksiyonları üzerindeki etkileri; ağrı azaltıcı, eklem hareket açıklığını artırıcı, kas uzunluğunu düzenleyici, kas yorgunluğunu azaltıcı olarak sıralayabiliriz.

Kinezyolojik bantlamanın fazlasıyla ciddi yan etkileri olmamakla birlikte bant kullanımına bağlı uygulanan bölgede cilt reaksiyonları görülebilmektedir. Bunlar genellikle alerjik reaksiyonlar veya bölgesel irritasyon şeklindedir. Alerjik reaksiyon çoğu zaman bandın yapışkan özelliğini sağlayan poliakrilat yapıştırıcıya karşı oluşur ve böyle bir durumun ortaya çıkması durumunda bant çıkarılmalıdır. Bunun yanında ciltte açık yara, ciltte zedelenme veya kızarıklık, hassas ve iyileşmekte olan cilt yapısı varsa bu bölgede uygulama cilt sağlığı bütünleninceye kadar ertelenir.

Spor Kaynaklı Problemler ve Tedavi Uygulamaları Diğer Yazılar